Селска туршия

Дебелата БертаДебелата Берта
Джедай
513
8
146
15/09/2012
"Традицията повелява да приготвите Селска туршия със зеленчуци, които сте отгледали сами!"
Приготвяне90 мин.
Общо90 мин.
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо100 455
  • Преглеждания за месеца32
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана7 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изберете здрави зеленчуци в желаното от вас количество, както и вид. Добре ги почистете.

Нарежете зелето на филии, надупчете корнишоните. Останалите зеленчуци нарежете едро и обелете скилидките чесън.

Сипете всички зеленчуци в бидон. Долейте вода догоре и после я прецедете, за да измерите нужното количество.

На всеки литър добавете 40 г сол и 50 мл оцет. Сложете маринатата от вода, оцет, сол и черен пипер да кипне и залейте в бидона.

Притиснете с чист камък. Оставете селската туршия на хладно и претакайте 5-6 дена.

Добавете и натриевия бензоат - 1 г за килограм зеленчук.

След 20 ден селската туршия е готова.

Рейтинг

5 16
4 19
3 10
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Мария
Мария
31.10.2014 16:49
Мили момичета и момчета - и млади и не съвсем, като мен!
Използвайте ХРЯН!!!!!Той спира ферментацията на киселото зеле и става и за туршии! Химията не я харесвам! Пробвано!!!
Бъдете здрави!
12
0
Крис
Крис
06.02.2014 05:06
Препоръчвам калиев сорбат, вместо опасният натриев бензоат. Засега го намирам само във веригата "Пикадили". Някои ползват смачкани лимони, но не знам пропорциите.
0
3
drosi
drosi
24.11.2013 15:14
Тази туршия става най-хубава за зимата.С годините съм се спряла на тази пропорция-40 гр.едра сол на литър вода.Саламурата завира и като се охлади се сипва при зеленчуците.Натриевият бензоат-по-късно-когато туршията стане готова.
0
2