Начин на приготвяне
Месото се нарязва на парчета и се слага да ври в 2 л вода. Домашната кокошка има доста мазнина, част от която също се добавя в тенджерата. Месото трябва да ври така поне 2 часа по-интензивно, като се долива вода.
Добавете нарязаните лук, чушки и картофи и намалете огъня. Добавете сол, аз използвам морска сол - 1 с.л. Нека ври така още 30 мин. на умерен огън, след което добавяме фидето. След още 15 мин. добавяме и доматите. Според желанието ви може да долеете още вода.
Докато супата заври отново, се заемете със застройката. Разбиваме яйцата с киселото мляко и бавно добавяме брашното, като бъркаме непрекъснато.
Отместете тенджерата встрани на печката или намалете котлона. Сложете чубрицата и черния пипер. Когато слагате застройката, супата не трябва да е вряла.
Сипете един черпак от супата в застройката с непрекъснато бъркане, добавете още един, след което изсипете всичко в тенджерата и разбъркайте.
Сервирайте топла с пресен магданоз.
Приготвянето на тази пилешка супа отнема повече от 3 часа. Времето не се усеща, ако я приготвяте на селска печка на дърва, така може да си играете с огъня и в първите 2 часа само да я наглеждате. Непретенциозно, но много вкусно.
Един забравен аромат на селска кухня. Кокошата супа с варена застройка е чудна.