Паниран котлет от толстолоб със сос Скордаля

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
873
7k
3k
1k
1
01/12/2017
"За майсторите - разкошен котлет от толстолоб, който да поднесете с любимата си салата "
Приготвяне10 мин.
Готвене15 мин.
Общо25 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 661
  • Преглеждания за месеца72
  • Преглеждания за седмицата18
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • толстолоб - 4 котлета, прясна риба
  • Панировката
  • царевично брашно - 200 г
  • галета - 2 с.л.
  • хималайска сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • чесън на прах - 1/2 к.л.
  • За Скордалята
  • селски хляб - сух, средата от 2 дебели филии
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • сол - на вкус
  • орехови ядки - 200 г
  • мазнина - 3 с.л. от пърженето
  • лимонов сок - по желание
  • черен сусам - за поръсване
  • маслини - 3 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме добре котлетите и ги оглеждаме за пропусната някъде непочистена люспа. Потапяме рибата в купа със студена вода и кубчета лед за около 15 мин, докато рибата се изстуди и втвърди.

През това време смесваме съставките за панировката в здрав найлонов плик.

Отцеждаме и подсушаваме добре рибата. Тя се пуска на порции в плика, разтръсква се добре, за да поеме от сухите съставки, и се изважда. Изтупва се от излишната панировка.

В тиган с нагорещена мазнина (180 градуса) пускаме коричка хляб, за да проверим температурата.

Рибата се пържи на порции и никога в голямо количество, защото температурата в тигана ще спадне и рибата ще стане мазна и мека.

NB:Ако спазвате правилото да не покривате повече от половината от повърхността на тигана с риба, резултатът ще е отличен.

Когато се зачерви от едната страна, рибата се обръща от другата. Когато е готова, се променя звукът при пърженето. Рибата не бива да се препържва, защото повърхностният слой изгаря и се провалят вкусовите ѝ качества.

След като котлетите се зачервят и добият приятен златист загар, ги слагаме да се отцедят върху метална решетка, под която е постлана кухненска хартия. Така ще остане с приятна хрупкава коричка, а върху хартията ще се запари.

Ако загреете предварително фурната на 50°С, ще може в нея да съхраните изпържената риба топла, докато приготвите соса и сервирате чиниите.

Сосът приготвям много бързо, като накисвам хляба във вода, докато омекне. Ореховите ядки съм накиснала от вечерта, измивам ги отново и заедно с леко отцедената среда поставям в пасатор. Прибавям и скилидките чесън, солта и мазнината. Пасирам до хомогенна консистенция.

Ако сосът ви стане по-рядък, добавете малко галета, а ако стане по-гъст - още малко вода.

Сервираме рибата топла, полята със соса. Поръсваме за контраст с малко запечени сусамови семена и аранжираме с резенчета от маслини.

Съвет: Този вид риба купувайте прясно уловен, български, от оторизирани рибни магазини и аквариуми, а за по-сигурно от рибни стопанства.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар