Начин на приготвяне
Филетата риба се режат на малки парченца, така че да добият вид на едросмляна кайма. Поставят се в купа заедно с едно яйце, пресования чесън, магданоза, галетата и сол и пипер на вкус.
Омесва се добре и се оформят топчета - кюфтенца. В две чинии се приготвят брашното и второто яйце - леко разбито. Кюфтенцата се топват първо в яйце и после в брашно и се пържат в сгорещеното олио до златист загар. Изваждат се върху кухненска хартия.
За соса лукът и чесънът се режат много ситно или се настъргват. Запържват се в сгорещеното на умерен огън олио до леко златисто и се налива десертното вино.
Готви се до изпаряване на алкохола и се добавят бульонът и сметаната. Всичко се разбърква добре до хомогенизиране и се вари около 5-6 минути, за да се сгъсти. Периодично се разбърква, за да не загаря сметаната и накрая се подправя със прясно накълцан магданоз, естрагон и сол на вкус.
Рибните кюфтенца се сервират топли, поляти със сос. Кюфтенцата от мерлуза със сос са много вкусни.
Препоръка:
Вместо галета може да се използва стар хляб, същия грамаж, накиснат в прясно мляко и после отцеден.
Коментари