Начин на приготвяне
Това е една много лесна рецепти за хляб, който се нарича Чурек, в превод от азербайджански - хляб.
В купа пресяваме двата вида брашно и солта. В топла вода разтваряме маята и добавяме към нея захар и малко брашно.
Прибавяме към брашното активиралата се мая. Омесваме меко тесто, като прибавяме по още малко от брашното, докато престане да лепне. Покриваме съда със стреч фолио и оставяме на топло, за да втаса тестото. Омесваме го още веднъж и разделяме тестото на две. Всяка топка втасва още веднъж. Разтягаме тестото на питка с диаметър около 30 см (никога не стават с еднаква форма).
В средата е по-тънка и притискаме на няколко места с показалеца, а в краищата е по-дебела.
Поставяме ги в тава, постлана с хартия за печене за 25 минути, покрити с памучна кърпа.
След като втасат за последен път, ги намазваме с мътеницата, поръсваме със сусам и печем в загрята на 180 градуса фурна. След 10 минути от печенето отново намазваме питките с мътеница.
Пекат се още 15 минути, като преди да ги извадим от фурната, отново намазваме с мътеница и поръсваме с малко от брашното. След 5 минути са готови и изпечени.
Покриваме с памучна кърпа и отново напръскваме с мътеница. Този хляб се чупи на комати, никога не се реже.
Със сирене и поръсен с подправки е неустоимо вкусен.
Много подходящ е за пълнеж със зеленчуци и месо като пълнените арабски питки.