Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Чурек (Азербайджански хляб)

Чурек (Азербайджански хляб)

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Чурек (Азербайджански хляб)
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
2
"Стъпка 1 - приготвяте чурек, стъпка 2 - пълните го, снимате го и ни го пращате и да ви е сладко"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г бяло + още 200 г за доомесване
  • брашно - 100 г от елда
  • вода - 300 мл топла
  • суха мая - 1 бр. на Йоткер
  • олио - 2 с.л. от рапица
  • сол - 1 с.л. сол равна
  • захар - 1 ч.л.
  • За намазване
  • мътеница - 4 с.л.
  • сусамови семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е една много лесна рецепти за хляб, който се нарича Чурек, в превод от азербайджански - хляб.

В купа пресяваме двата вида брашно и солта. В топла вода разтваряме маята и добавяме към нея захар и малко брашно.

Прибавяме към брашното активиралата се мая. Омесваме меко тесто, като прибавяме по още малко от брашното, докато престане да лепне. Покриваме съда със стреч фолио и оставяме на топло, за да втаса тестото. Омесваме го още веднъж и разделяме тестото на две. Всяка топка втасва още веднъж. Разтягаме тестото на питка с диаметър около 30 см (никога не стават с еднаква форма).

В средата е по-тънка и притискаме на няколко места с показалеца, а в краищата е по-дебела.

Поставяме ги в тава, постлана с хартия за печене за 25 минути, покрити с памучна кърпа.

След като втасат за последен път, ги намазваме с мътеницата, поръсваме със сусам и печем в загрята на 180 градуса фурна. След 10 минути от печенето отново намазваме питките с мътеница.

Пекат се още 15 минути, като преди да ги извадим от фурната, отново намазваме с мътеница и поръсваме с малко от брашното. След 5 минути са готови и изпечени.

Покриваме с памучна кърпа и отново напръскваме с мътеница. Този хляб се чупи на комати, никога не се реже.

Със сирене и поръсен с подправки е неустоимо вкусен.

Много подходящ е за пълнеж със зеленчуци и месо като пълнените арабски питки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: