gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Кисело зеле в бидон

Кисело зеле в бидон

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8957k3k2k1
Кисело зеле в бидон
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
05/12/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне60 мин.
Общо60 мин.
"Киселото зеле има право да се намира само на две места - в бидона или в чинията ви, средно положение няма"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

За рецептата са ви нужни още клонки от асма, маркуч за претакване, тензух, марля 5/5 см.

Почистваме и измиваме зелките. Издълбаваме кочана им и леко срязваме на кръст. Поставяме във вдлъбнатината едра сол и подреждаме плътно зелките с кочана нагоре.

Тъй като бидонът ни е без канелка, използваме маркуч за претакането. В долният му край поставям марля, която фиксирам с ластиче. По този начин предотвратявам запушването му от цвят или остатъчни листа. Поставям маркуча до дъното на бидона и около него подреждам всички зелки.

Между пластовете прибавяме измитите и нарязани парченца хрян, морковите, царевицата и ябълката, които ще предадат приятен вкус на киселото зеле.

В голям съд разтваряме едрата сол в гореща вода. Щом саламурата изстине напълно, я прецеждаме през марля и добавяме още студена вода. Върху зелките поставяме тензух, който е с диаметъра на бидона. Отгоре слагаме сплетения венец от клонките и притискаме с речен камък.

Претакваме зелето след шестия ден, като това трае всеки ден, докато зелето не започне да киселее. През седмица изплакваме тензуха, който е обрал цвета, и измиваме камъка. Така зелето ще се запази по-дълго време. Съхраняваме го в неотопляемо помещение.

Съвет: В бидона можете да прибавите червено цвекло за цвят. Аз лично го обичам натурално, когато приготвям от него зелеви ястия, сарми със зеле или зелева салатка.

P.S. Ако още си нямате бидон, разгледайте тези обяви за бидони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: