Начин на приготвяне
В купа се слага затопленото мляко, захарта и сухата мая.
Млякото се разбърква и маята се оставя за десетина минути да шупне. Към шупналата мая се прибавя едното яйце и пресятото брашно.
Замесва се меко и гладко тесто. Тестото се покрива със свежо фолио и се оставя за около час на топло, за да втаса и удвои обема си.
Втасалото тесто се разточва на кора с дебелина около 5 мм и с помощта на кръгли резци се изрязват гевречетата. Същата работа могат да свършат и чаши с различен диаметър.
Гевречетата се нареждат в тава, чието дъно е покрито с хартия за печене. Отгоре се намазват с второто разбито яйце. Половината се поръсват с маково семе, а на другата - се набождат зрънца нар.
При печене гевречетата се надуват и нарът излиза на повърхността. Затова в процеса на печене аз ги натиснах отново навътре, за да не изпадат.
Пекат се в загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути или докато се надуят и зачервят.
Сладките коледни гевречета са готови.