Начин на приготвяне
В купа се слагат затопленото мляко, захарта и маята. Сместа се оставя за около десет минути, за да шупне маята.
След това към нея се прибавят едно цяло яйце и белтъка на второто, омекналото масло, пресятото брашно и солта. Замесва се меко, нелепнещо тесто и се оставя се на топло в намаслена купа, покрито с кърпа или свежо фолио, докато удвои обема си.
В друг съд се смесват спанакът и натрошеното сирене.
Втасалото тесто се поставя на набрашнена повърхност и се разточва на продълговата кора. Сместа от спанак и сирене се разпределя върху тестото. Кората се завива на руло и се нарязва на 16 равни части.
Получените рулца се нареждат в покрита с хартия тава във формата на елхичка и се намазват с разбития жълтък от второто яйце. Следва украсата, която е въпрос на въображение.
Аз поръсих маково семе за гирлянди и набодох зрънца нар. Елхичката се оставя за 15 мин. да се отпусне и се пече в предварително загрята фурна, на 180 градуса до зачервяване.
След като я извадих и реших, че украсата нещо се губи, затова я доукрасих с резенчета домати и пресен магданоз.
Коментари