Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Усукана коледна питка с орехи и късметче

Усукана коледна питка с орехи и късметче

ГАЛЯ ДУМАНОВАГАЛЯ ДУМАНОВА
Мастър Шеф
2261k3046
Усукана коледна питка с орехи и късметче2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
140 мин.
Порции
12
"Имате късмет, ако въобще успеете да опитате от тази вкусно коледна питка - изяжда се топла-топла"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 3 с.л.
  • кисело мляко - 1/3 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • масло - 30 г
  • суха мая - 7 г
  • брашно - 550 г
  • орехи - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтварям маята, захарта и малко брашно в топличкото мляко и оставям да шупне. Добавям яйцата, олиото, киселото мляко, солта.

Постепенно добавям и брашното и меся докато започне да се отлепва от съда, прибавям ситно нарязаните орехи и доомесвам.

Оставям 20 минути да се отпусне тестото. След това разделям на четири топки. Разточвам на кръг и мажа с масло без последния.

Подреждам кръговете един върху друг в тава с диаметър 40 см, застлана с хартия за печене. Центъра фиксирам с чаша.

Нарязвам на дванадесет части. Усуквам всяка част два пъти, като поставям наречените късметчета в различни части на питката.

Оставям да питката втаса до удвояване на обема. Намазвам с жълтък и пека на 180 градуса до златист цвят.

Усуканата коледна питка с орехи и късметче е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: