Начин на приготвяне
Приготвяме първото тесто, пресявайки брашното в купа. Правим кладенче и сипваме леко затоплената вода, лъжицата захар и натрошената на ситно мая. Чукваме яйцата и замесваме меко тесто. Добре е да работим с машина за месене на тесто поради факта, че то става много лепкаво. Добавяме малко брашно, ако е прекалено рядко, за да ни е по-лесно да измесим, но не прекаляваме - то трябва да е меко. Покриваме с чиста кърпа и оставяме на топло да втасва за 1 час и половина.
След изтичането на един час започваме замесване на второ тесто. Пресяваме брашното за него в друга купа и правим кладенче. Активираме маята в прясното мляко с малко захар, докато шупне, и я сипваме в кладенченто.
Стържем корите от цитрусите върху захарта на фино ренде, обхващайки само жълтата и оранжевата част, така че те да пуснат течност, която да я навлажни. Слагаме в кладенчето и завършваме с меда, вермута и щипка сол.
Замесваме лепкаво тесто с помоща на машина или върху набрашнен плот с шпатула за тесто. Трудно е с такъв вид теста, но уверявам ви, резултатът си заслужава.
Оформяме топка и оставяме да почине 10 минути.
Съединяваме двете теста и месим върху набрашнен плот поне 10 минути, намазнявайки леко ръце, за да не ни лепне прекалено.
Слагаме малко по малко маслото - меко или леко разтопено, при непрестанно месене, без да се стряскаме, че ще започне да лепне още повече. Такава е процедурата. Ръсвайте си брашно, ако ви е невъзможно и сте се облепили в тесто. Това е най-трудната част, но справите ли се с нея, ще започнете да усещате еластичност между пръстите си и ще ви е по-лесно. Работете така поне 7-8 минути и след това разстелете на дебела кора.
Нарежете сушените плодове и ядките на средно големи парченца и сипете върху кората. Сгънете и внимателно размесете отново, за да се разпространят равномерно из тестото. Оформете на топка и поставете в тавичка с високи стени (с диаметър 20 см).
Високи стени може да си изработите от хартия за печене, изрязвайки кръг с диаметъра на тавата и после лента с височина поне 16 см и дължина 40. Съединете двете краища с телбод, тъй като тиксо или лепило няма да бъде удачно за фурната.
Оставете да втаса, докато удвои обема си - нужно е доста време поради отежняващите тестото продукти. При мен втасваше цели 6 часа на много топло, а някои хора го оставят цяла нощ.
Изпечете за 30 -35 минути в предварително загрята на 160 градуса фурна. Щом хлябът се охлади, намажете леко с разтопени на водна баня шоколадови капки.
За глазурата смесете пудрата захар с прясното мляко и залейте повърхността.
Ръснете още ядки или плодове по желание и поднесете на коледната трапеза с чаша шампанско!
Да ви е сладко!
Забележка: По принцип този хляб е добре да се прави в по-тясна и висока форма, има и специални такива пакетчета за тази цел, но тъй като трудно се намират и прибягнах до ръчно изработена такава. Не се постига същият ефект, но поне донякъде.
Доста време отнема това удоволствие и голяма борба с тестото, но си заслужава!