Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Гювечета»Сирене по Врачански

Сирене по Врачански

ФеяФея
Новак
329112
Сирене по Врачански
Снимка: Цвети
2 / 3
15/10/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Бързо, лесно и вкусно - само така можем да опишем тази рецепта за сирене по врачански в гювечета, която можете да приготвите за около 20 минути"

Необходими Продукти

  • сирене - 400 г краве
  • домати - 2 броя
  • яйца - 4 броя
  • колбас - 200 г Петрохан или Сръбска наденица
  • чубрица
  • червен пипер - сладък
  • черен пипер
  • сол
  • магданоз - или зелен лук за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете сиренето на 4 равни филии (по 100 г) и ги сложете на дъното на гювечетата. Нарежете наденицата на кръгчета и я разделете на 4 равни порции (за всяко гювече) върху сиренето.

Нарежете доматите на средно дебели филии и ги поставете върху наденицата. Подправете със щипка чубрица, черен и червен пипер. Захлупете гювечетата и ги поставете в предварително студена фурна на 200 градуса (отгоре и отдолу с вентилатор) или 220 градуса (без вентилатор). Гювечетата се слагат в студена фурна, защото ако се сложат в загрята ще се спукат!

Сиренето по Врачански се пече 15 минути. Извадете гювечетата и ги отхлупете, счупете по 1 (или повече по желание) яйце и ги върнете във фурната до изпичане на яйцето (по желание твърдо или рохко).

Сервирайте захлупено, като преди това сте нарязали свеж зелен лук или магданоз върху яйцето (за малко цвят). Посочените продукти са за 4 порции.

Бон Апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
519
45
31
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Добринка Петкова
Добринка Петкова
Любимото ми гювече -така го приготвяха в ресторанта в който работех,като слагаха луканка и се казваше Сирене по Врачански,без колбас е по Шопски.
14.05.2016 08:44
4
1
Георги
Георги
Monika Ivanova, защото "Петрохан" или пък още повече сръбска наденица, това си е жива порнография,т.е. нечия измислица. Някой някога знаел ли ти е какви са тия неща? А и с прибавянето на колбас това вече е сирене по шопски, не по врачански!
14.05.2016 08:00
3
Георги
Георги
И да спрем с препирните накрая, ето ви нещо от местния Врачански фолклор(жалко, че снимката не може да се отпечата тук):

Сиренье по врачански
Мерак. Кюмбе. И жежка фурна.
И гювече – да й го турна.
И сиренье стотина грама.
Пресичано – като за двама.
Отгоре слагаме яйцето,
Да праи леко запеканка.
(Да не забраите чушлето! –
Ама йуто като зла врачанка)
Фръли го за неколко минути:
омекват сички атрибути
и стаа, баце страотия –
да муунеш и една ракия,
па да подвикнеш великански
те тва е сиренье по врачански!
Огнян Пищиков - Баце

А "пресичано" по нашия край наричаме нашенската си,домашна, българска, консервирана подправка за супи и ястия - смес от накълцани на ситно чушки и домати и "пресечени" със салицил или аспирин.
03.03.2016 08:27
16
1
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
И ние така приготвяме тази рецепта,много е вкусна.
25.02.2016 00:10
6
никнай
никнай
А ако вместо наденица му сложа риба дали ще стане по силистренски - хайде стига бе, слагате имена на класически ястия за бъркочите си които нямат нищо общо с оригинала ....
20.02.2016 21:17
2
4
Георги
Георги
Това е някаква изгъзица от някоя чудеща се какво да прави дама. Какви са тия простотии "колбас Петрохан или Сръбска наденица"?! Това е по-скоро Сирене по шопски, а не по врачански!После, къде е лютата чушка? Ей, хора, научете елементарни неща бе, дявол д аго вземе. "Сирене по врачански" е БЕЗ МЕСО!!! Оставете тия глупосто с наденици, с кренвирши и тем подобни измишльотини!!!
19.02.2016 22:48
11
1
Adriyana - Adi
Adriyana - Adi
Аз мисля че всеки може да си сложи любимите продукти и да си го кръсти както пожелае
19.02.2016 17:54
6
1
Покажи всички подкоментари
Tommy Tomov
Tommy Tomov
Аз знам,че без колбас е сирене по шопски,а с колбас е сирене по тракийски!Все пак 15 години съм работил в най-хубавите български курорти,но рецептата е хубава!
19.02.2016 17:50
4
1
AZ
AZ
Ми то У ваше село ако не е имало Петрохан и Сръбска наденица, У нашето гооолемото всичко си имахме! :)
Чеснто казано не знаех, че гюведжетата се казват така, аз само така си ги правя, и то с най различен колбас !:)
19.05.2014 15:13
1
3
елена
елена
без колбас рецептата се нарича сирене по шопски
17.01.2014 22:50
8
1
Георги
Георги
Това е някаква пародия на "Сирене по врачански"!!! Първо, рецептата е основно с краве сирене, масло, люто чушле и яйце(в редки случаи), не с наденици някакви, второ някога не е имало нито сръбска наденица, нито "Петрохан"! Откъде ги е измислила "авторката"???
17.01.2014 20:49
3
2
1
Покажи всички подкоментари
ВРАЧИАНКУ
ВРАЧИАНКУ
айде сбийте се врачанките за един колбас ама че сте тъпи
05.01.2014 14:52
4
7
1
Покажи всички подкоментари
Марина
Марина
Гювеча не се слага в загряна, а в СТУДЕНА фурна, в противен случай ще се разделите с него.
02.12.2013 17:19
10
1
Ема
Ема
Аййй, колко грешки от бързане!
26.11.2013 18:58
1
Ема
Ема
Не самоче не се слага колбас, а и домати не се слагат. Оригиналното сирене по врачански е само сирене с масло, червен пипер и люто чушле. С домате и лук е вече сирене по шопски, а с колбас е вече някаква импровизация по темата.
26.11.2013 18:57
1
2
Ани
Ани
до друга врачанка:НЕ се слага колбас!!!Категорично!!!Който Ви е предал рецептата с колбас-не е бил кореняк врачанин!!!Но, няма лощо и с колбас да е, щом Ви е вкусно!!!
11.11.2013 19:42
2
Ivan Cenov
Ivan Cenov
Това е добро. Правих го вчера. Но сиренето и доматите нарязах на много малки парчета, добавих лук и зелена чушка, пак на ситно - всичко това смесено + малко олио или зехтин. В микровълнова печка за 7 минути, полсе добавяне на яйцето + босилек + още пет минути. Чудесно е.
20.10.2013 18:34
1
3
Роси
Роси
Защото се пука и после трябва ново, и аз от моята майка, така съм чувала ;)
11.10.2013 17:44
1
1
друга Врачанка
друга Врачанка
Аз пък слагам винаги колбас, кзвам като ВРАЧАНКА
11.10.2013 14:37
1
2
Врачанка
Врачанка
И в сиренето по Врачански не се слага колбас, казвам го като Врачанка :)
11.10.2013 11:56
5
1