Начин на приготвяне
Нарежете сиренето на 4 равни филии (по 100 г) и ги сложете на дъното на гювечетата. Нарежете наденицата на кръгчета и я разделете на 4 равни порции (за всяко гювече) върху сиренето.
Нарежете доматите на средно дебели филии и ги поставете върху наденицата. Подправете със щипка чубрица, черен и червен пипер. Захлупете гювечетата и ги поставете в предварително студена фурна на 200 градуса (отгоре и отдолу с вентилатор) или 220 градуса (без вентилатор). Гювечетата се слагат в студена фурна, защото ако се сложат в загрята ще се спукат!
Сиренето по Врачански се пече 15 минути. Извадете гювечетата и ги отхлупете, счупете по 1 (или повече по желание) яйце и ги върнете във фурната до изпичане на яйцето (по желание твърдо или рохко).
Сервирайте захлупено, като преди това сте нарязали свеж зелен лук или магданоз върху яйцето (за малко цвят). Посочените продукти са за 4 порции.
Бон Апети!
Коментари
Сиренье по врачански
Мерак. Кюмбе. И жежка фурна.
И гювече – да й го турна.
И сиренье стотина грама.
Пресичано – като за двама.
Отгоре слагаме яйцето,
Да праи леко запеканка.
(Да не забраите чушлето! –
Ама йуто като зла врачанка)
Фръли го за неколко минути:
омекват сички атрибути
и стаа, баце страотия –
да муунеш и една ракия,
па да подвикнеш великански
те тва е сиренье по врачански!
Огнян Пищиков - Баце
А "пресичано" по нашия край наричаме нашенската си,домашна, българска, консервирана подправка за супи и ястия - смес от накълцани на ситно чушки и домати и "пресечени" със салицил или аспирин.
Чеснто казано не знаех, че гюведжетата се казват така, аз само така си ги правя, и то с най различен колбас !:)