Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Празнична погача за Йордановден

Празнична погача за Йордановден

редакция:
Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6793
Празнична погача за Йордановден
Снимка: Таня Левенова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
130 мин.
Порции
7
"Йордановден е голям празник, който изисква подобаваща обредна питка - празнична погача за Йордановден."

Необходими Продукти

  • брашно - около 900 г
  • яйца - 2 бр. + 1 белтък /жълтъка за намазване/
  • кисело мляко - 150 г
  • вода - 300 мл
  • мая - 20 г - гжива
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 6 с.л.
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • вода - 1/2 ч.л.
  • олио - 1 ч.л.
  • семена - микс за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтваряте маята в топлата вода със захарта и 2-3 с.л. брашно. След като маята се активира, добавяте в купата малко брашно и разбитите предварително яйца, мляко, сол, захар и олио.

С прибавяне на части от брашното омесвате гладко и еластично тесто. Накрая удряте тестото на плота 100 пъти. Покривате тестото и го връщате в купата, да втасва на топло за час.

След това отделяте малко топче от тестото - колкото мандарина. Другото тесто го делите на 4 равни части.

Оформяте топки и ги покривате да не съхнат. Точите всяка топка на около 1/2 см дебелина на кора.

Редите ги в голяма тава с размер 36 см или в тавата от фурната, застлана с хартия. Всяка намазвате с олио или разтопено масло. Получения кръг от корите леко раздърпвате с ръце навсякъде.

Разрязвате на 8 триъгълника, като поставяте чаша в средата и режете до нея. Всеки триъгълник нарязвате на две, двата края усуквате едновременно в две посоки - три пъти.

Оформяте и подгъвате крайната част. Така правите и другите триъгълници за обредния хляб.

В средата правите дупка и поставяте малки навити ленти - 3 броя. Правите и малки топчета, които се вижда от снимката къде слагате.

Покривате оформената празнична питка и я оставяте на топло за 20 минути.

След това намазвате празнична погача за Йордановден с разбития жълтък. Поръсвате със семена и печете на 180 °C за 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: