Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Султанска баклава

Султанска баклава

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Султанска баклава
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
12
"Най-хубавата баклава е запазена за султана .... и за вас - не пропускайте да се насладите на Султанска баклава"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет, фини точени
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • масло - 1 1/2 к.ч. разтопено
  • канела - 1/2 пакетче на прах
  • ликьор от кайсии - 50 мл
  • сол - 1 щипка
  • кайсии - 100 г сушени
  • фурми - 50 г
  • стафиди - 50 г златни
  • боровинки - 40 г сушени
  • манго - 30 г сушено
  • орехи - 1 к.ч.
  • лешници - 1/2 к.ч.
  • За сиропа
  • сироп от фурми - 1 1/2 ч.ч.
  • вода - 1 1/2 ч.ч.
  • ванилия - 2 бр.
  • лимон - 1 бр. кората от плода
  • портокал - 1/2 бр., кората от плода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Различен вариант на баклавата с богата и здравословна плънка от сушени плодове, ядки и сироп от фурми, заместител на захарта. Наситена с аромати и с фантастичен вкус за любителите на сиропираните десерти.

Това е и моята домашна версия на Султанска баклава, поднесена на Бабинден.

Предварително сме накиснали ядките във вода. Измиваме добре сушените плодове. Нарязваме на парченца мангото, кайсиите и изчистените от семки фурми. Прибавяме стафидите и боровинките. Заливаме ги с ликьора и ги оставяме да поемат от течността и набъбнат.

Измитите и подсушени ядки смиламе на едро в блендер. По желание можете да прибавите и шамфастък. Смесваме ги с напоените плодове и прибавяме канелата към тях. Разбъркваме сместа добре. Маслото разтопяваме на водна баня.

Разделяме корите на две части. Първата подреждаме в намаслена тава, като всяка от тях намазваме с масло и поръсваме от сместа.

Върху тях се изсипва смес от разбитите яйца, брашното, бакпулвера, щипка сол и остатъка от ликьора.

Върху този пласт се подреждат останалите кори - намазани с масло и поръсени с плънка.

Баклавата се пече в умерена фурна до приятно зачервяване. Оставяме я да изстине и я нарязваме на форми по наше предпочитание.

Заливаме я с горещият сироп от предвидените продукти. Най-вкусна е, когато престои едно денонощие.

Съвет: Сиропът от фурми можете да използвате за подслаждане на десерти, към чай или кафе, мюсли, плодови напитки и други. Той намалява нивото на холестерол в кръвта и регулира нивото на кръвната захар, понижава вероятността за остеопороза при жените, нормализира артериалното налягане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sonya Simeonova
Sonya Simeonova
Страхотна баклава! Имам въпрос: откъде мога да закупя сироп от фурми?
11.12.2019 21:56
marcheva14
marcheva14
Чудна баклава, Съни!! Браво!
09.01.2018 23:20
1
1