Начин на приготвяне
Различен вариант на баклавата с богата и здравословна плънка от сушени плодове, ядки и сироп от фурми, заместител на захарта. Наситена с аромати и с фантастичен вкус за любителите на сиропираните десерти.
Това е и моята домашна версия на Султанска баклава, поднесена на Бабинден.
Предварително сме накиснали ядките във вода. Измиваме добре сушените плодове. Нарязваме на парченца мангото, кайсиите и изчистените от семки фурми. Прибавяме стафидите и боровинките. Заливаме ги с ликьора и ги оставяме да поемат от течността и набъбнат.
Измитите и подсушени ядки смиламе на едро в блендер. По желание можете да прибавите и шамфастък. Смесваме ги с напоените плодове и прибавяме канелата към тях. Разбъркваме сместа добре. Маслото разтопяваме на водна баня.
Разделяме корите на две части. Първата подреждаме в намаслена тава, като всяка от тях намазваме с масло и поръсваме от сместа.
Върху тях се изсипва смес от разбитите яйца, брашното, бакпулвера, щипка сол и остатъка от ликьора.
Върху този пласт се подреждат останалите кори - намазани с масло и поръсени с плънка.
Баклавата се пече в умерена фурна до приятно зачервяване. Оставяме я да изстине и я нарязваме на форми по наше предпочитание.
Заливаме я с горещият сироп от предвидените продукти. Най-вкусна е, когато престои едно денонощие.
Съвет: Сиропът от фурми можете да използвате за подслаждане на десерти, към чай или кафе, мюсли, плодови напитки и други. Той намалява нивото на холестерол в кръвта и регулира нивото на кръвната захар, понижава вероятността за остеопороза при жените, нормализира артериалното налягане.
Коментари