Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Двуцветен кекс със сладко от смокини, орехи и глазура

Двуцветен кекс със сладко от смокини, орехи и глазура

Двуцветен кекс със сладко от смокини, орехи и глазура3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Денят гарантирано ще бъде по-хубав, ако го започнете с чаша ароматно кафе и парче от този уникален двуцветен кекс"

Необходими Продукти

  • За кекса
  • яйца - 4 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • брашно - 3 ч.ч.
  • олио - 1/2 к.ч.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • ванилия - 2
  • орехи - 200 г
  • сладко от смокини - 1 с.л. смляно
  • какао - 2 с.л.
  • За глазурата
  • сметана - 150 мл
  • шоколад - 100 г
  • За украса
  • цветни пръчици - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата и захарта до побеляване. След което добавете млякото и олиото.

Пресейте брашното заедно с бакпулвера и добавяйте към сместа постепенно при непрекъснато разбиване. Когато сместа е готова, поставете вътре ореховите ядки, начупени на дребно или смлени, както предпочитате и сладкото.

Разбъркайте хубаво и изсипете половината смес във форма за кекс, предварително намазнена и набрашнена. В другата половина поставете какаото, разбъркайте добре и изсипете при другата смес.

Печете кекса в загрята на 180 градуса фурна за около 45-50 минути.

През това време направете глазурата.

Загрейте сметаната в касерола и щом заври, поставете шоколада и бъркайте, докато се разтвори. Може да я ползвате топла, а може да я оставите леко да се втвърди и да намажете с нея кекса, както аз съм направила.

Готовия кекс оставете да изстине добре и обърнете в подходящ поднос.

Намажете с глазурата и поръсете с цветни пръчици. Ако имате маслен крем, може да направите украса и с него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: