Начин на приготвяне
За постните кифлички натрошете маята в купа, добавете 5 с.л. хладка вода, разбъркайте и оставете да престои 10 минути. В друг по-дълбок съд изсипете брашното, добавете захарта и разбъркайте, след това добавете солта и отново разбъркайте.
След като е престояла маята за 10 мин. заедно с останалата хладка вода и олиото изсипете при брашното и замесете тестото. Покрийте с чиста кухненска кърпа и оставете да престои 45 минути.
Втасалото тесто замесете върху набрашнена повърхност и го разделете на три части (образувайки три топки). Оставете ги да престоят 10 минути. Всяка топка разточете в кръг с точилка, след което ги намажете с маргарин. Нарежете ги на 12 триъгълника (като по този начин получавате 36 триъгълничета).
Навийте триъгълничетата във форма на хубави кифлички ги и подредете в тава застлана с хартия за печене. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да престоят 45 минути.
Отстранете фолиото и поставете парче маргарин върху всяка кифличка. Печете на 180 градуса за 20 минути.
Извадете готовите кифлички от фурната, намажете ги със смес от олио и маргарин (1 супена лъжица олио и 1 супена лъжица маргарин). Оставете ги да се охладят, сервирайте и се насладете.
Съвет: Ако са ви останали кифлички с маргарин, сложете ги в найлонов плик и ги запечатайте добре и ги приберете във фризера.
Появяват се неочаквани гости, просто изваждате кифличките от фризера, подреждате ги върху тавата, застлана с хартия за печене, след това ги поръсвате с вода, и след това ги намазвате смес от 1 супена лъжица олио и 1 супена лъжица маргарин и ги затопляте при 200 градуса за 5 минути.
Постните кифлички ще бъдат много вкусни. Да ви е сладко !