Добруджански гюзлеми

Добруджански гюзлеми

МариянаМарияна
Мастър Шеф
772
3k
2k
1k
7
21/01/2018
"На вкус и цвят приятели няма, но всички единодушно харесват тези разкошни гюзлеми"
Приготвяне50 мин.
Готвене20 мин.
Общо70 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо15 161
  • Преглеждания за месеца423
  • Преглеждания за седмицата37
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • сирене - 180 г
  • брашно - 400 г за баница и още малко за разточване
  • вода - 200 мл
  • мас - 1 с.л
  • сол - 1 ч.л
  • яйца - 1 бр.
  • олио - или мас за пържене
* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

Взимаме си брашното и го пресяваме със сито. Слагаме брашното в купа. Затопляме леко водата. По средата на брашното правим кладенче и слагаме водата. Добавяме солта и маста. Замесваме меко тесто.

Делим го на 10 топки равни по големина. Оформяме ги с ръце. Слагаме ги на плота и покриваме с кърпа на топло. В купичка разбиваме 1 яйце и натрошаваме вътре сиренето. Разбъркваме много добре.

Набрашняваме си плота и слагаме първата топка. Разточваме топката на кръг с диаметър 30 см. с помощта на точилка. С лъжица нанасяме от яйчено-сирената смес върху кората.

Два по два краищата ги затваряме, така че да се получи затворен квадрат. Притискаме леко с пръсти отгоре върху гюзлемите. Същото се повтаря с другите топки тесто. Оформяме всички гюзлеми.

Загряваме олио или разтопена мас в дълбока тенджерка и ги пържим една след друга от двете страни. Стават хрупкави и на мехурчета.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Таня Арабаджийска
Много вкусни станаха моите гюзлеми, бих ги правила пак!
0
0