Добруджански гюзлеми
Dobrudžanske gjozelme
gotvach.bg»Рецепти»Баница»Гюзлеми»Добруджански гюзлеми

Добруджански гюзлеми

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7723k2k2k7
21/01/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"На вкус и цвят приятели няма, но всички единодушно харесват тези разкошни гюзлеми"

Необходими Продукти

  • сирене - 180 г
  • брашно - 400 г за баница и още малко за разточване
  • вода - 200 мл
  • мас - 1 с.л
  • сол - 1 ч.л
  • яйца - 1 бр.
  • олио - или мас за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Взимаме си брашното и го пресяваме със сито. Слагаме брашното в купа. Затопляме леко водата. По средата на брашното правим кладенче и слагаме водата. Добавяме солта и маста. Замесваме меко тесто.

Делим го на 10 топки равни по големина. Оформяме ги с ръце. Слагаме ги на плота и покриваме с кърпа на топло. В купичка разбиваме 1 яйце и натрошаваме вътре сиренето. Разбъркваме много добре.

Набрашняваме си плота и слагаме първата топка. Разточваме топката на кръг с диаметър 30 см. с помощта на точилка. С лъжица нанасяме от яйчено-сирената смес върху кората.

Два по два краищата ги затваряме, така че да се получи затворен квадрат. Притискаме леко с пръсти отгоре върху гюзлемите. Същото се повтаря с другите топки тесто. Оформяме всички гюзлеми.

Загряваме олио или разтопена мас в дълбока тенджерка и ги пържим една след друга от двете страни. Стават хрупкави и на мехурчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: