Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Крем Карамел»Крем карамел с ориз в гювечета

Крем карамел с ориз в гювечета

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Автор
2k12k7k11k13
Крем карамел с ориз в гювечета
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 3
01/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
160 мин.
Порции
4
"Десерт, за който дълго ще говорят всички, имали щастието да го опитат"

Необходими Продукти

  • ориз - 2/3 ч.ч.
  • прясно мляко - 4 и 3/4 ч.ч.
  • кардамон - 1/2 ч.л.
  • лимонова кора - 1 бр. настъргана
  • готварска сметана - 3/4 ч.ч.
  • яйца - 3 бр.
  • жълтъци - 2 бр.
  • сол - 1/4 ч.л.
  • захар - 1 и 1/3 ч.ч.
  • масло - за намазване на гювечетата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

След като сме сипали 2 чаени чаши вода, изчакваме да заврят и добавяме ориза. Оставяме за 15 минути да се свари и след това отцеждаме от излишната вода.

В друга тенджера сипваме 4 чаени чаши от прясното мляко и мления кардамон. Прибавяме ориза и оставяме на слаба температура да се задушава, докато оризът стане напълно готов.

За да направим крема, слагаме на средна температура 3/4 чаени чаши мляко и сметаната.

Разбъркваме трите яйца и жълтъците, заедно с 3/4 чаени чаши от захарта и 1/4 чаена лъжица сол.

След като сметаната се затопли, но не и да ври, бавно прибавяме яйчената смес. Готовата смес разбъркваме с ориза.

Карамела приготвяме, като смесим 1/4 ч.ч вода със 1 ч.ч захар. Оставяме да заври докато се получи кехлибарен цвят.

Разпределяме в затоплените гювечета. Не чакаме да се охлади карамела а веднага изсипваме оризовата смес.

Поставяме гювечетата в тава с вода и ги затваряме с капачетата.

Включваме фурната на средно ниво и печем в продължение на 1. 5 - 2 часа. Когато са почти готови махаме капачетата и ги оставяме да се запекат и да се получи кафява коричка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: