Начин на приготвяне
Бобът се накисва от вечерта. Сутринта се излива водата и се залива с нова.
Вари се 15и и отново се сменя водата. Лукът, морковът и чушката се нарязват на ситно и се слагат да се варят с боба.
Слагат се за по-наситен вкус и две цели скилидки чесън. Бобът се вари до като омекне. Малко преди готовност се добавят солта и подправките
В тиган се загрява малко мазнина и се запържва червен пипер и един домат нарязан на ситно. Гребва се от боба и се слага при запръжката. Разбърква се и отново се прибавя отново малко боб.
Накрая цялата запръжка се пресипва в тенджерата с боб. Вари се още около пет минути, след което ястието се прехвърля в тава.
В тавата се нареждат суровата наденица и вторият домат, нарязан на кръгчета. Бобът се слага да се запече във фурна на 200 градуса .