Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Сьомга със солено-сладка глазура в препържено масло на тиган

Сьомга със солено-сладка глазура в препържено масло на тиган

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Сьомга със солено-сладка глазура в препържено масло на тиган
Снимка: marcheva14
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
20 мин.
Порции
2
"Предложение за ценителите на гурме изкушенията"

Необходими Продукти

  • масло - 60 г
  • мед - 4 с.л., течен
  • чесън - 3 скилидки пресован
  • сьомга - 2 филета по 250 г едното
  • балсамико - 1 ч.л.
  • лимонов сок - 1/2 лимон
  • лимон - 4 бр. парчета, нарязан
  • сол - на вкус
  • черен пипер - прясно смлян
  • ГАРНИТУРА
  • пюре на дюшес
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Парчетата сьомга се почистват от кости, ако има такива, изваждат се с пинцета. Парчетата риба, когато са големи имат и кожа, не се отстранява, защото тя ще задържи парчетата цели.

Всички съставки трябва да са подредени предварително и близо до котлона, защото се готви много бързо, което е от значение при тази рецепта.

Маслото се поставя в голям тиган с незалепващо покритие на средна температура. След като се стопи, се наблюдава непрекъснато, докато започне да отделя мехурчета, да ври, и започне да излъчва приятен орехов аромат. Трябва да добие цвят между светла и тъмна бира, към тъмен карамел.

След като се е появила пяна, тиганът се разклаща и тя ще потъне. Добавят се 4 с.л. мед и много енергично се разбърква да не се карамелизира, а само да се стопи. Добавя се пресован чесън, разбърква се бързо за около 10-15 секунди и се излива лимонов сок и балсамикото. Получава се кипене на сместа от високата температура.

Подреждат се парчетата сьомга с кожата надолу, между тях се добавят лимоновите четвъртини и се залива рибата с лъжица постоянно със соса, който се е отделил, готви се за около 3 мин на страна.

Посолява се със сол и прясно смлян черен пипер. С широка шпатула внимателно се обръщат парчетата риба, готви се още за 3 мин.

Сервира се в затоплена чиния и гарнитура от картофи на Дюшес.

Източник: Cafe Delites

Забележка: Ползвала съм висококачествено френско масло и тъмно наситено балсамико.

Рецептата се приготвя на котлон със средна температура, от 9-та степен на 6-та.

Ако се прецени, че парчетата ще се разпаднат при обръщането, може да се загрее предварително фурната на грил на максимум и да се поставят заедно с тигана за 3 минути, за да се завърши готвенето.

Сьомгата със солено-сладка глазура в препържено масло на тиган е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
58
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Сия Рибагина
Сия Рибагина
С извинение- буквално лигите ми потекоха. Чудесна рецепта като предложение, визия и изпълнение, Марчи!
05.02.2018 18:03
1
Покажи всички подкоментари