Начин на приготвяне
Парчетата сьомга се почистват от кости, ако има такива, изваждат се с пинцета. Парчетата риба, когато са големи имат и кожа, не се отстранява, защото тя ще задържи парчетата цели.
Всички съставки трябва да са подредени предварително и близо до котлона, защото се готви много бързо, което е от значение при тази рецепта.
Маслото се поставя в голям тиган с незалепващо покритие на средна температура. След като се стопи, се наблюдава непрекъснато, докато започне да отделя мехурчета, да ври, и започне да излъчва приятен орехов аромат. Трябва да добие цвят между светла и тъмна бира, към тъмен карамел.
След като се е появила пяна, тиганът се разклаща и тя ще потъне. Добавят се 4 с.л. мед и много енергично се разбърква да не се карамелизира, а само да се стопи. Добавя се пресован чесън, разбърква се бързо за около 10-15 секунди и се излива лимонов сок и балсамикото. Получава се кипене на сместа от високата температура.
Подреждат се парчетата сьомга с кожата надолу, между тях се добавят лимоновите четвъртини и се залива рибата с лъжица постоянно със соса, който се е отделил, готви се за около 3 мин на страна.
Посолява се със сол и прясно смлян черен пипер. С широка шпатула внимателно се обръщат парчетата риба, готви се още за 3 мин.
Сервира се в затоплена чиния и гарнитура от картофи на Дюшес.
Източник: Cafe Delites
Забележка: Ползвала съм висококачествено френско масло и тъмно наситено балсамико.
Рецептата се приготвя на котлон със средна температура, от 9-та степен на 6-та.
Ако се прецени, че парчетата ще се разпаднат при обръщането, може да се загрее предварително фурната на грил на максимум и да се поставят заедно с тигана за 3 минути, за да се завърши готвенето.
Сьомгата със солено-сладка глазура в препържено масло на тиган е много вкусна.
Коментари