Начин на приготвяне
Стафидите се накисвате в ракията и се оставят да се отпуснат. Маята се разтваря в леко затопленото мляко. Замесва се меко тесто и се оставя да втаса добре.
Ако месите на ръка, разбийте яйцата със захарта. Добавете разтопената мазнина, стафидите (изцедени от ракията, но я запазете), млякото с маята, лимоновата кора и брашното с ванилията. Ракията се слага накрая.
Изнесете добре, покрийте с кърпа и оставете да втаса.
Тестото се доближава много до до козуначено и се нуждае от по-дълго втасване. С намазнени ръце се късат топчета колкото орех и се пържат в обилна мазнина.
Поничките трябва да са изцяло потопени в мазнина. Изваждат се върху хартия, за да се поеме излишната мазнина, след това се нареждат в поднос и се поръсват с пудра захар.