Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Пастет»Пастет от свинска глава

Пастет от свинска глава

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1575503335231
Пастет от свинска глава2 / 2
07/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
"Позволяваме ви да го мажете само върху филийки с домашно изпечен хляб - така удоволствието е гарантирано в максимална степен"

Необходими Продукти

  • свинска глава - 15 кг
  • свинско месо - 2 кг
  • яйца - 10 бр.
  • лук - 10 глави
  • дафинов лист - 7 листа
  • черен пипер - 10 зърна (не смлян)
  • растително масло - 100 мл
  • черен пипер - смлян
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо преглеждам свинските глави за наличие на косми, ако има такива, ги пърля с горелка, остъргвам с нож и накисвам в тенджера с топла вода (някой път главите пускат кръв и по този начин ги отцеждам добре).

След това изплаквам главите и слагам в голяма тенджера, добавям дафиновия лист и черния пипер на зърна (не добавяйте сол) и варя за дълъг период от време, докато месото започне да се отделя само от костите.

Нарязвам лука не много фино и запържва в олио. От главите отделям вече свареното месо и го прехвърлям при лука.

Смиламе цялата тази маса с помощта на кухненско оборудване, независимо дали става дума за месомелачка, чопър или блендер, важно е да се нареже всичко.

След това слагам сол, пипер и яйцата, разбърквам добре на каша. След това е необходимо да се премести получената маса в добре измити буркани, не трябва да ги пълним догоре, тъй като пастетът ще се издигне при варене, и стерилизираме два часа.

Ако пък решите да не стерилизирате и да я държите в хладилник да знаете, че е с кратък срок на годност и трябва да направите по-малки количества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: