Риба меч с пресен чесън и аспержи

Риба меч с пресен чесън и аспержи

09/02/2018
"Риба, аспержи, сос - пригответе се за най-вкусното рибно блюдо"
Приготвяне10 мин.
Готвене20 мин.
Общо30 мин.
Порции3
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 233
  • Преглеждания за месеца11
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • риба меч - 3 бр. филета (от 350 г всяко)
  • зехтин - 50 - 60 мл
  • сол - 3 с.л. едра люспеста
  • аспержи - 350 г зелени
  • пресен чесън - 1 връзка
  • домат - 1 бр. за гарниране
  • айоли - 3 с.л. с връх
  • лимон - 1 бр.
  • копър - 1 ч.л. сушен или на вкус
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Обелете и накълцайте пресния чесън на парченца с дължина 1 -1.5 см. Аспержите измийте добре под течаща вода и отчупете твърдите и жилави краища в основата.

2. Загрейте по-голямата част от зехтина на умерен огън и запържете зеленчуците за 5-6 минути. Достатъчно е чесънът да добие загар, а аспержите да си останат леко хрупкави. Подправете със сол и сух копър и оставете настрана.

3. В отделен тиган загрейте останалия зехтин на силен огън (от 9 степени на 8-ма или в зависимост от печката ви - на една степен под максималната) Щом зехтинът запуши леко, ръснете малко едра сол и сложете филетата. Ако е достатъчно голям тиганът - наведнъж или ако не се побират, не е проблем и да ги готвите едно по едно, тъй като са доста големи, а времето за приготвяне е кратко и няма опасност готовите вече да изстинат.

4. Запечете всяко филе за две минути от всяка страна, ако са с дебелина 1 см. При положение че вашите са по-тънки, запичайте за малко по-кратко, за да не се пресушат.

5. Подредете в широки чинии и гарнирайте с парченца лимон, кръгчета домати (добре е доматът да бъде обелен предварително), заделените аспержи и чесновото Айоли. Поръсете със едрата сол и прясно накълцан магданоз.

6. Рибата се консумира топла с чаша хубаво бяло вино.

Добър апетит!

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар