Питка за Голяма Задушница

10/02/2018
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо826
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • вода - 200 мл
  • прясно мляко - 250 мл + 1 с.л. за намазване
  • суха мая - 1 пакет
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 равна с.л.
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • брашно - 900 г
  • ленено семе - 1 с.л. с връх, смляно
  • сирене - 150 г
  • яйца - 2 бр. без 1 жълтък
  • семена - за поръсване
  • масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята разбъркваме в топла вода с 1 лъжица захар и оставяме да шупне. Сипва се в средата на брашното и с останалите продукти се замесва меко тесто. Оставя се да втаса 50 минути, за да удвои обема си.

От тестото се късат 7 топчета с големи на ябълка, в средата на всяко слагаме плънка от натрошено сирене. Първото поставяте в средата на тавата върху хартия за печене. Останалите се нареждат край него. Останалото тесто се разделя на две части.

Първата разделяме на още три части. Всяка се разточва на малка кръгла кора с големи на чиния. Намазва се с разтопено масло. Всички кори се редят една върху друга. Нарязват се на 8 триъгълника с прорез в средата.

Промушва се връхчето през прореза, да се оформят листа и се нареждат между топките. Последното тесто разточваме на правоъгълник, намазваме с масло и поръсваме със сирене.

Навиваме на руло, нарязваме на филии. Нареждат се по стените на тавата. Питката се оставя за 20 минути, после се намазва с разбит жълтък, олио и прясно мляко (по 1 с.л.). Поръсваме със семена и печем на 180 градуса около 35-40 минути, като към края покриваме с фолио, за да не прегори.

Изваждаме, намазваме с масло и покриваме с кърпа.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар