Начин на приготвяне
От вечерта оставете брашното и яйцата на стайна температура. Рано сутринта на Трифон Зарезан затоплете млякото и активирайте маята, като сложите захарта и малко брашно.
Пресейте брашното и разбийте яйцата, но първо отделете единия жълтък за намазване. Замесете хубаво гладко тесто, което оставете да втаса, след което разделете на три части.
Разточете три обли кори (по дебели), намажете едната обилно с масло и поръсете с маково семе. Поставете втората кора отгоре, третата по същия начин.
С нож за пица нарежете на 10 триъгълника, може по-малко или повече - това зависи как искате да изглежда погачата. Всеки триъгълник разрежете по средата и промушете острия връх отдолу нагоре.
Изберете си тавичка, моята е по-малка, за да стане погачата висока.
Подредете листата в кръг, като завивате острия връх отдолу. По средата поставете порцеланова купичка, в която ще сложите мед.
Останалите листа разпределете около купичката.
Оставете погачата да втаса, след което намажете, поръсете със сусам и печете в загрята фурна на 160 градуса.