Начин на приготвяне
Разтваряме си първо маята в млякото, като по желание може да добавим и щипка захар.
Пресяваме брашното и изсипваме кваса при него, добавяме и олиото и омесваме тестото.
Оставяме го да втаса на топло за около 2 часа, покрито с влажна кърпа.
Когато е готово, го разделяме на равни части и от всяка част разстиламе кора, като се стремим да бъде тънка.
Намазваме я с доматена паста, пюре или лютеницата, слагаме обилно маслини, които сме нарязали на ситно и са обезкостени.
Нарязваме и чесъна на ситно и обилно поръсваме кората. Навиваме я и правим охлювче, като гледаме двата края да останат отдолу.
И поръсваме отново с чесън и намазваме с олио и малко вода.
За по-добър естетически вид може да боднем във върха и по една маслинка. И така всички хлебчета.
Печем пълнените хлебчета на 200 градуса за около 30 мин.
Сицилианските хлебчета са готови.