Начин на приготвяне
Запържваме за кратко в малко олио нарязания на кубчета кромид лук, докато поомекне. Прибавяме към него измития и отцедения от водата ориз, запържваме го, докато стане прозрачен.
Подправяме ориза с 1 ч.л. сол, черен пипер и с наситнения магданоз.
Заливаме с 200 мл вода. Оставяме на котлона, докато оризът поеме водата. Обелваме доматите и ги нарязваме на кръгчета.
Нарязваме картофите на филийки и ги запържваме за кратко в отделен съд с малко олио.
Намазваме с малко олио тавичката, в която ще печем мусаката и нареждаме на дъното и половината от нарязаните на кръгчета домати.
Изсипваме върху доматите ориза. Поръсваме с щипка сол и черен пипер.
Нареждаме отгоре запържените картофи, а върху тях останалите кръгчета домати. Посоляваме със сол и черен пипер отново.
За заливката:
Загряваме на тиган 6 с.л. олио, постепенно добавяме брашно и запържваме до златисто. Добавяме червения пипер при непрекъснато бъкане, за да не загори. Постепенно добавяме зеленчуковия бульон, наситнените скилидки чесън и разбъркваме, докато сосът се сгъсти.
Разпределяме равномерно соса върху мусаката и печем в умерено загрята на 180 градуса фурна до готовност.
4-5 минути преди да я извадите от фурната, разпределете надробеното соево сирене отгоре.
Бон Апети!