Лаврак Орио на фурна (Lubina estilo Orio)

01/03/2018
"Днес ние готвим лаврак, а вие обещайте да опитате и да споделите рецептата с всички приятели "
Приготвяне15 мин.
Готвене30 мин.
Общо45 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 427
  • Преглеждания за месеца18
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Почистете рибата без да махате главата, отрязвайки единствено опашната част и премахвайки централната кост. Клъцнете я леко надлъжно - само колкото да може да се разтвори добре като отворена книга.

2. Обелете и нарежете картофите на филийки или големи парчета и ги запечете със няколко лъжички зехтин и сол за около 10 минути на 200 градуса.

3. В тиган запържете в останалия зехтин чесъна, нарязан на ситно, цялото сухо чушле и накълцаните на ситно бадеми (на слаб огън), докато леко започнат да придобиват загар. Тогава налейте оцета, захлупете с капак и изключете котлона.

4. Поставете рибата отворена с кожата надолу върху картофите, залейте с бялото вино и малко сол и мушнете във фурната за 15 минути на 190 градуса.

5. Готовият лаврак залейте със чесновата смес и поръсете с магданоза. Поднесете ястието топло.

Рецептата е типична за зоната на Паис Баско и Навара - много лесен метод, зародил се във баското рибарско селце Орио - оттам и името на рецептата. Най-разпространеният начин за приготвяне на рибата в този стил е освен на фурна - и на жар. Бадемите не присъстват в оригиналната рецепта, а са добавка от мен за повече разкош.

Добър апетит!

Рейтинг

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Йорданка Ковачева
Този стил Орио веднъж го споделих май за риба снапер, но на скара, а сега за пръв път опитвам на фурна със лаврак. Все е вкусно. :)Може да се опита и с мерлуза. Много се радвам, че ти хареса :)
1
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
02.03.2018 10:44
И без бадемите си е разкош :) Хареса ми и я запазвам в любими!
0
0