Начин на приготвяне
Пригответе кремчето, като загреете млякото със захарта, ванилиите и кората от цитруса до завиране и след това намалете огъня до минимум.
Отделно разбийте яйцата с брашното, за да не става много гъсто, сложете към тях няколко лъжички мляко допълнително.
Отстранете портокаловата кора и шушулката ванилия и налейте яйчената смес на тънка струйка. Бъркайте, докато кремчето се сгъсти и не увеличавайте огъня, за да не се пресече белтъка на яйцето. Накрая добавете рома и маслото. Оставете готовото кремче да се поохлади, разбърквайки го от време на време, за да не хваща коричка.
През това време се заемете с тестото.
Пресейте брашното и бакпулвера в купа. Разбийте яйцата със захарта и сипете при него заедно с олиото и лимоновия сок. Замесете гладко тесто, без да месите дълго, а само толкова, колкото е нужно за съединяване на продуктите и постигане на гладкост.
Разделете на две топки - едната по-голяма от другата. На набрашнен плот разточете по-голямата на кръгла сравнително тънка кора с диаметър поне 3 см по-голям от този на тавичката, в която ще печете (моята беше с дм. 26 см, откопчаващо дъно). Положете кората на дъното, като предварително сте намазнили или покрили с хартия за печене. Излизащите краища прилепете плътно към стените на тавата. Сипете кремчето и похлупете с останалото тесто, също разточено на тънка кора (при разточването ръсвайте повечко брашно, защото в противен случай доста лепне и кората се чупи при опита да я отлепите от плота).
Поръсете с кедровите ядки и поставете в загрята на 185 градуса фурна за около 30-35 минути или до приятен златист загар.
Щом сладкишът изстине, поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко!