Начин на приготвяне
1. В пресятото заедно със солта и бакпулвера брашно се прави кладенче. Слага се олиото и се налива по малко от водата, в която са разтворени содата, оцета и захарта.
Замесва се средно меко тесто. Разделя се на две топки една по-голяма и една по-малка, покриват се с намазнено фолио и се оставят да починат.
През това време се приготвя плънката.
2. Почистените и измити лук и спанак се нарязват и задушават за 6-7 мин. в мазнината. Ако са подсушени се прибавя малко вода.
Прибавят се и нарязаните сушени домати и кетчупът, разбърква се още 2-3 пъти и се маха от котлона. Овкусява се със солта и черния пипер. Така приготвената плънка се оставя да изстине.
3. Взема се голямата топка тесто и се разточва на кора с диаметър 2-3 см по-голям от диаметъра на тавата, в която ще се пече спаначникът. Намасляваме тавата и слагаме кората, така че да покрива и стените ѝ. Отгоре разстиламе половината от плънката.
4. По-малката топка се разделя на две равни части и от тях се разточват две кори с диаметър, колкото е този на тавата. Слагаме едната кора върху разсипаната плънка. А върху нея разпределяме останалата плънка.
5. С помощта на чашка с малък диаметър върху втората кора изрязваме кръгчета, махаме ги, а получената решетка пренасяме върху разстланата плънка. Ако има нужда, се пооправя малко, а махнатите кръгчета се връщат на мястото им.
Загръщаме баницата с краищата на най-долната голяма кора и с помощта на вилица ги притискаме, за да прилепнат към кората решетка. Спаначникът се намазва с олио или зехтин. Поръсва се с шарена сол, покрива се и се оставя 10 минути да си почине.
6. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до получаването на приятен златист загар.
7. Готовият спаначник се оставя за пет минути в тавата, а след това се изважда и се оставя върху скара да пълното му изстиване.
Ако обичате мека коричка, веднага след изваждането му го намажете отгоре с помощта на четка със зехтин, ако обаче сте фенове на хрупкавата коричка - не го мажете!
Постният спаначник е вкусен както топъл, така и студен!
Приятен апетит!