Начин на приготвяне
Mожете да използвате 1 пакет готово хлебно тесто от 700-800 г.
Ако ли не - от изброените продукти замесвате тесто, като маята предварително се захваща в хладката вода с захарта и 1 с.л. брашно. След като по повърхността се появят мехурчета, малко по малко, се добавя предварително пресятото брашно. Измесвате хубаво тестото, да спре да лепне, и го оставяте на топло, покрито с фолио и кърпа, да втаса (да удвои обема си).
Върху намаслен плот и с намаслени ръце разтегляте готовото тесто на кора, колкото се може по-тънка, даже и да се накъса, не е беда.
Поливате кората със сместа от мазнините, предварително леко загрята. Ако не харесвате мас, може само олио да използвате. И разнасяте с четка или ръка върху цялата повърхност на кората. Отгоре поръсвате с плънката навсякъде.
Навивате кората на хлабаво руло и след това на охлюв.
Охлюва слагате в обилно намаслена тавичка, покривате го с фолио и кърпа, и го оставяте да си почине за около 15-20 минути.
Намазвате го с олио или водичка, преди да го сложите във фурната.
Печете в предварително загрята фурна (аз обикновено пека на 180°C) до златист загар.
Не се притеснявайте от многото мазнина, така чюрекът хем се пече, хем леко се запържва. Като го извадите от фурната, просто изливате излишната мазнина.
Готовият чюрек намазвате отгоре с отделената мазнина и наръсвате с шарена сол.
Приятен апетит ! :)
*Ако работите с готово купено тесто, трябва поне половин час да е стояло на стайна температура, преди да започнете да работите с него. За това време то се отпуска и леко се работи с него.
Коментари
Съществена разлика от множеството неточни рецепти на "мастър шефовете" от този сайт!!!