Печен Петел

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Печен Петел
Снимка: Зори
4 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
180 мин.
Порции
6
"И да кукурига, и да не кукурига, съдбата на всеки петел е да свърши във фурната, с малко повече късмет - ще е изпечен по тази рецепта"

Необходими Продукти

  • петел - 2 кг
  • сладки картофи - 1 кг (батати)
  • балучка - 600 г
  • печурки - 1 кг, по - дребни
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • чесън - 2 глави
  • сол - 2 ч.л.
  • кимион - 1 ч.л.
  • олио - 50 мл
  • масло - 90 г
  • чесън - на люспи или гранули
  • девесил - сушен
  • розмарин - сушен
  • чубрица - 1 с.л.
  • целина - 1/2 ч.л. сушена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Петелът се почиства, измива и подсушава. Слага се в тавичка и се поръсва обилно със черен пипер, кимион, сол и изсушените ситно стрити подправки отвътре и отвън. Месото се натърква хубаво и се полива с малко олио. В него се слагат 4-5 обелен скилидки чесън и се оставя поне за един час на хладно, за да се маринова.

В тавичката се изсипва малко масло - около 1 кибиритена кутийка и се наливат 2 чаши вода.

Тавата се покрива с алуминиево фолио и се слага на средна решетка и включен вентилатор във фурната на 220 градуса за около час и 15 минути.

Почиства се балучката от люспите. Гъбите се почистват, измиват и отцеждат от водата.

Сладките картофи (батати) се измиват, обелват и нарязват на ивици.

В тиган със загрятото останало масло и малко олио се запържват до златисто първо балучките за няколко минути, след което се прехвърлят в друг съд. След това в същата мазнина се запържват сладките картофи и след което се прехвърлят и те в друг съд.

Най-накрая се запържват до златисто и целите гъби.

Тавата се изважда и петелът се обръща. Около него се разпределят запържените гъби, балучка и батати. Другата глава чесън се измива и се слага в тавата цяла.

Всичко се поръсва с малко сол, чесън на люспи, черен пипер и кимион.

Долива се 1-2 чаши вода и тавата отново се покрива с алуминиевото фолио и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 1 часа.

Готовността на печеното пиле се проверява с вилица.

След това фолиото се отстранява и тавата се връща във фурната до получаване на приятен загар на петела.

Месото се разпределя на порционни парчета и се гарнира с карамелизиралите се сладки картофи, балучки и гъби.

Печеният Петел е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: