Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени чушки»Пълнени чушлета за специален повод

Пълнени чушлета за специален повод

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Пълнени чушлета за специален повод
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"И вие ли търсите подходящ повод да опитате тези невероятни чушленца"

Необходими Продукти

  • червени чушки - 20 бр. печени (малки, подходящи за пълнене)
  • кайма - 400 г
  • хамон - 200 г
  • лук - 2 глави, средни
  • чесън - 6 скилидки
  • брашно - 2 с.л. с връх
  • вода - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • готварска сметана - 400 мл
  • бяло вино - 125 мл
  • зехтин - 100 мл
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • магданоз - за поръсване
  • кашкавал - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, приготвяме пълнежа за нашите чушлета, като кълцаме едната глава лук и 3 от скилидките чесън на много ситно.

Запържваме ги до омекване в половината зехтин и добавяме каймата и хамона на малки парченца при непрестанно бъркане, докато каймата стане на трохи - при нужда се добавя малко водичка.

Слагаме лъжиците брашно и отново бъркаме още две минутки, след което наливаме водата и млякото и формираме кашичка. Подправяме със сол и пипер, внимавайки, защото хамонът също е солен.

Готвим до постигане на гъстота, която преценим че е подходяща за пълнеж (нито много рядка, нито прекалено гъста). Оставяме леко да се охлади, за да не се изгорим при пълненето, а през това време си приготвяме сос.

За сосчето режем останалите лук и чесън, без да се стараем за големината на парченцата, защото после ще пасираме.

Запържваме до омекване с шипка сол и добавяме 2-3 от чушлетата - нарязани. Готвим 5 минути и наливаме бялото вино. Щом се редуцира, веднага слагаме и сметаната и пасираме до фин крем.

Пълним внимателно чушките с плънката от бешамелена кайма и подреждаме в тавичка.

Заливаме със сосчето, поръсваме с малко кашкавал и запичаме за кратко в силна фурна. По желание може да сервирате и така, без да запичате допълнително.

Поднасяме всяка порция поръсена с прясно накълцан магданоз.

Пълнените чушлета за специален повод са много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: