Празнична питка за 8 март

08/03/2018
ВИЛИ-Виолета Матева
отВИЛИ-Виолета МатеваГуру217284877817
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо351
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • вода - 300 мл
  • айрян - 200 мл от 3 с. л. кисело мляко и вода
  • мая - 20 г
  • сол - 1 с. л.
  • захар - 1 с. л.
  • олио - 4 - 5 с. л.
  • яйца - 1 бр. без жълтъка
  • сирене - 150 г
  • брашно - 900 г
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се натрошава в хладка вода със захарта и се разбърква. Oставяме за 10 минути да бухне. Добавят се останалите продукти, без сиренето, и замесваме средно меко тесто. Оставя се да втаса покрито с фолио за 1 час.

Разделя се тестото на три по-големи и една по-малка топка, тя е за украсата. Всяко от трите топчета се точи на голяма правоъгълна кора, поръсва се с натрошено сирене, а в единия край на двете топчета се нарязва на ленти. Навива се на руло и се оформя цифрата 8 върху хартия за печене.

Третото топче също се оформя на правоъгълник, поръсва се с натрошено сирене и навиваме руло.

Нарязва се на шайби, нареждат се край оформената цифра. От малкото топче се оформя роза от 5 изрязани кръгчета, наредени със застъпване и навити на руло. Срязва се на две и получаваме две рози.

Поставят се в отворите на цифрата, оформят се 7-8 листа, разпределят се между розите и оставяме да си почине още 20 минути. Намазва се с разбит жълтък с лъжица, две лъжици олио и поръсваме семена.

Печем в загрята фурна на 180 градуса около 40-45 минути. Изважда се, покрива се с кърпа, после хапваме с шарена сол.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар