Добруджански топки

ПетяПетя
Готвач
128
1k
277
311
3
09/03/2018
"Добруджански или не - това са разкошни топки, които ви препоръчваме да опитате "
Приготвяне110 мин.
Готвене40 мин.
Общо150 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 168
  • Преглеждания за месеца46
  • Преглеждания за седмицата9
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се захваща, като се разтваря в топлата вода заедно с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Разбърква се добре и се оставя на топло за 10 минути да втаса.

Брашното се пресява, прави се кладенче в него и там се слагат солта, олиото, изсипва се топлото мляко и се добавя шупналата мая.

Замесва се гладко, еластично, нелепнещо тесто. Поставя се в намаслена купа. Покрива се с фолио и кърпа и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си. Втасалото тесто се дели на топки.

Върху намаслена повърхност всяка топка се разточва на дебел и дълъг фитил.

Фитила се сплесква, да стане на лента широка около три пръста, но да не е много тънка.

Върху нея се наръсва натрошено сирене (по желание се слага и мазнина, аз не слагам) и двете страни на лентата се слепват (прищипват) от край до край.

Полученият нов фитил се реже на парчета, дълги около 2 пръстта(малко по-големи от локум).

Те се редят в намаслена тава (може и рязаната част да е нагоре). А върху тях се тук-там се слага свинска мас или маргарин.

Пекат се в предварително загрята фурна.

След като хванат лека коричка се изваждат и се заливат с разбитите заедно яйца и кис.мляко+ малко сол. Връщат се във фурната и се пекат до пълна готовност.

Добър апетит!

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар