Начин на приготвяне
Медальоните се почистват от всякакви ципи, до чисто месо. Обръщат се и с пръсти, потупват се и им се придава форма на кубче. Оставят се настрана.
Гъбите се почистват с влажна хартия, отстранява се пънчето до гуглата, не се обелват.
В дълбок тиган се поставя половината масло с 1 с. л. зехтин на висока температура. Сгорещява се докато получи приятен карамелен цвят. Намалява се и се прибавят гъби. Готви се за около 6 минути, докато водата им изври, при непрекъснато разбъркване с дървена лъжица.
Добавя се наситнен лук, готви се за около 3 минути, да омекне, прибавя се и силно наситнен чесън, мащерката, посолява се с 1/4 ч. л. сол и черен пипер. Оставя се на умерен котлон да се задушават при непрекъснато разбъркване, за около 3-4 минути. Изваждат се с решетъчна лъжица и се оставят настрана.
Тиганът се избърсва с влажна домакинска хартия, добавя се другото масло и с.л. зехтин, сгорещява се. Кубчетата филе се посоляват със сол и черен пипер. С ръце се разнася навсякъде.
Изчаква се силно да се сгорещи мазнината до приятен карамелен цвят и да спадне пяната от маслото и се поставят пържолите. Готвят се за около 2 минути на страна, обръщат се и се готвят за още 1 мин. Изваждат се.
В същия тиган се изсипва виното, оставя се да се редуцира наполовина, за около 3 минути, като се изстъргва дъното с дървена шпатула. Готви се на умерена температура. Добавя се бульонът и се оставя за около 5 минути да къкри, сипва се и сметана, готви се за около 2 минути при непрекъснато разбъркване, или докато стане плътна.
В тигана се връщат гъбите и медальоните, заливат се със сос няколко пъти, за да се сгорещят и се изваждат. Сервира се.
Говеждото филе Миньон на тиган е много вкусно!
Източник: Natasha`s Kitchen