Пухкава Постна Погача

18/03/2018
"Разчистете място, защото тази пухкава постна погача заслужава да е в центъра на трапезата "
Приготвяне60 мин.
Готвене35 мин.
Общо95 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 204
  • Преглеждания за месеца19
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • минерална вода - 300 мл хладка
  • олио - 50 мл
  • сол - 1 ч л
  • захар - 1 ч л
  • суха мая - 1 пакет
  • брашно - 600 г
  • маково семе - 1/2 пакетче
  • олио - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В хладка вода се разтваря маята със захарта и оставяме да бухне. Сипва се в средата на брашното, добавяме олио, сол и замесваме средно меко тесто. Оставя се да втаса на топло за 40 минути, докато удвой обема си.

Разделя се на две части, като едната е по малка от другата. Малкото топче се разточва на кора, намазва се с олио и поръсваме с макова семе. От едната страна се реже на ленти по 1 см, без да стигаме до края.

От цялата страна се навива на руло по диагонал, завива се на охлюв и нареждаме в тава върху хартия за печене. Голямата част от тесто се разточва на кръгла кора, нарязва се на 8 триъгълника, всеки с разрез по средата.

Връхчето се промушва по два пъти през разреза. Краищата в основата се сгъват леко навътре и навиваме на рулца. Нареждат се край охлюва в тавата.

Намазва се с олио и поръсваме маково семе върху отвора на рулцата. Печем в студена фурна 180°C до златисто около 35 -40 минути. Изважда се и с четка се намазва с малко вода, покриваме с кърпа.

Вкусна постна погача.

Добър апетит!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар