Сладкиш от Босфора

Веселина ГърдеваВеселина Гърдева
Помощник Готвач
85457119
Сладкиш от Босфора
Снимка: Веселина Гърдева
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Край Босфора може и да не се вдига шум вече, на такива невероятни сладкиши се правят, че ... не е за разказване"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет фини
  • масло - 100 г
  • За крема
  • грис - 10 с.л.
  • захар - 4 с.л.
  • прясно мляко - 1 л.
  • брашно - 2 с.л.
  • масло - 90 г
  • ванилия - 2 пакетчета
  • За сиропа
  • вода - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • За украсата
  • шамфъстък - 100 г
  • бадеми - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се приготвя кремът: Част от млякото се обърква с брашното като се внимава да не останат бучки. Сместа се оставя настрана.

В дълбок съд се изсипва грисът и се слага на котлона. Изчаква се да се запече и щом започне да придобива златист загар, към него се прибавя маслото. Разбърква се, изчаква се маслото грисът да поеме маслото.

След това малко по малко на тънка струя се добавя останалото прясно мляко, като постоянно се разбърква. Най-накрая се прибавя и брашнената смес - отново на тънка струйка. Когато и това стане се слагат захарта и ванилията. Кремът се оставя да къкри, докато се сгъсти. Трябвя да се получи много гъста консистенция. След като се сгъсти, кремът се отстранява от котлона.

Корите се разстилат. Взимат се две от тях и се мажат с предварително разтопеното масло. Отгоре се поставят нови две кори и отново се мажат с масло. Когато половината кори свършат, върху тях се изсипва и разпределя кремът. След това се продължава със същата процедура - две кори и масло, докато корите свършат. Накрая не се прибавя масло.

Сладкишът се слага в предварително загрята фурна - на около 180 - 200 градуса за около 10 - 15 минути, колкото корите да се запекат.

През това време се приготвя сиропът: Водата и млякото се кипват и към тях се прибавя захарта. Държи се на котлона, докато сиропът не се посгусти, но не трябва да е много гъст, а да бъде по-лек и течен.

Сладкишът се изважда от фурната след като корите се запекат. През това време сиропът трябва да е изстинал. Ако това е станало, се изсипва върху сладкишът.

Най-отгоре се поръсва с предварително смлените шам фъстък и бадеми или се украсява в индивидуални порции.

Консумира се охладен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: