Козунак на конци с александрийско тесто

24/03/2018
Приготвяне60 мин.
Готвене30 мин.
Общо90 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 517
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг3 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме яйцата. Начупваме маята в топлото, но не горещо прясно мляко и разбъркваме до нейното разтваряне. Сипваме вътре и захарта.

Маслото смесваме с разбитите яйца и след това изсипваме в сместа с маята. Разбъркваме и покриваме съда с фолио, а отгоре и с кърпа. Оставяме на стайна температура за 20 минути.

От брашното отделяме 200 г и го смесваме със солта. Започваме да сипваме от брашното, което е по-голямо количество на порции, като още с първата порция брашно се получава реакция и започва да шуми.

Добавяме и канелата, стафидите, сушените плодове, коняка и ванилията. Оставяме за 30 минути да втаса. Сипваме и останалото брашно и започваме да месим с ръце директно в купата.

Тестото е много лепкаво и е необходимо да си намажем ръцете с олио. Не е нужно добавяне на още брашно - тестото трябва да е лепкаво и по-рядко, като така се получава много въздушен и лек козунак.

Намазваме форми за печене с олио и сипваме от сместа, като предвиждаме, че ще увеличи обема си 3 пъти.

Печем в загрята фурна на 180 градуса до готовност.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Албена Асенова
Защо е кръстено александрийско тесто ?
0
0
Ваня Георгиева
На много силна фурна сте го пекли, или е трябвало да поставите фолио отгоре. :)
2
0