Начин на приготвяне
В 400 г пресято брашно се прави кладенче и там се поставят топлата вода, маята, захарта, а солта по края. Омесва се хубаво, средно меко тесто, като се добавя по малко от останалото брашно.
Тестото се покрива с найлон и се поставя на топло място, до хубаво втасване - 40-50 минути. През това време месото се нарязва на средни кубчета, като е хубаво да има и сланинка. Посолява се и си оставя настрана. Маста се разтопява.
Готовото тесто се дели и оформя на четири топки. Всяка се разточва на не много тънко. Намазва се с разтопената мас с четка. Върху нея се поставят парченца от пръжките. Така се правят и другите три топки и се редят една върху друга. След това с ръце внимателно се раздърпва до леко изтъняване на кората. Тя се разрязва по средата.
Взема се едната част и с отрязаното напред се навива на руло - усуква се и се поставя в средата на тавата /28 см в диаметър/. С другата кора се процедира по същия начин и се намества около първата на малко разстояние, за да може тестото да втаса спокойно.
Така оформената масленица се покрива и се оставя на топло за 30 минути или докато изпълни тавата. След това се намазва с жълтък, малко вода и олио.
Поставя се в студена фурна, която се включва на 180 градуса. Пече се около 40 минути, като отначало, за първите 15-20 минути, само на включен долен реотан. След това се включват и двата реотана.
Когато е готова, масленицата се покрива с кърпа, за да се задуши за 10-15 мин. Поднася се с айран и обикновено през зимата.
Коментари