Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Арменска пита

Арменска пита

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1125k
Арменска пита2 / 2
04/12/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2 бр.

Необходими Продукти

  • брашно - 5 ч.ч.
  • мая - 1 пакетче суха
  • сол - 1 с.л.
  • зехтин - 1 с.л.
  • вода - 2 ч.ч. топла
  • зехтин - за намазване
  • за намазване
  • чай - 2 пакетчета черен
  • захар - 2 с.л.
  • вода - 200 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркайте в купа сухите съставки. Долейте зехтина, водата и замесете постепенно меко и еластично тесто. Преместете го в намазнена купа, покрийте го и го оставете да втаса за около 1 час.

Кипнете в съд на котлона разбърканите заедно захар, вода и чай. Оставете течността на котлона, докато се редуцира до около около 50 мл.

Разделете тестото на две части и оформете овални топки. Сложете ги в големи правоъгълни тави, намазнени предварително, като ги разтеглите по формата на тавата. Оставете да починат 30–40 минути, като ги покриете с кърпи.

След това оформете с пръсти краищата на питките, като ги завиете леко навътре и оформите борд. направете няколко леки резки по повърхността с нож и намажете арменските пити с рецукцията с чай.

Сложете питките да се пекат в предварително загряна на 200 градуса фурна за 25–30 минути (с вентилатор).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
53
41
32
20
10
Дай твоята оценка: