Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Сарми от лапад с кайма, ориз и маслини

Сарми от лапад с кайма, ориз и маслини

Сарми от лапад с кайма, ориз и маслини
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Сарми от лапад, сарми за душата - хапвайте и да ви е сладко"

Необходими Продукти

  • лапад - 50 листа
  • олио - 60 мл
  • ориз - 1 к ч от 180 мл
  • маслини - 10 - 12 бр.
  • кайма - 150 г
  • лук - 1 глава
  • зелен лук - 2 стръка
  • зеленчуков бульон - 350 - 400 мл
  • сол - на вкус
  • черен пипер
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • магданоз
  • риган
  • гарниране - млечен сос с копър
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиват се листа лапад и се почистват от дръжките. В тенджера с вряща вода се бланшират за 2-3 минути и веднага се отцеждат, като се изплакват със студена вода.

Оставят се в тавичка и приготвяме плънката. В тиган се загрява 30 мл олио, запържва се ситно нарязан лук, добавяме ориза, каймата и разбъркваме за кратко, докато сменят цвета си.

Сипва се червен пипер, сол и подправките. Налива се зеленчуков бульон и оставяме да се поеме от ориза. Сваляме от котлона и прибавяме обезкостени маслини, нарязани на едро.

Върху всяко листо се поставя 1 лъжичка плънка и се навива на сарма. Нареждат се в тенджерка, сипва се останалото олио и наливаме вода малко под сармите.

Добавя се и малко сол, варим на тих огън 40 минути до готовност.

Сервираме с млечен сос и копър.

Вкусно и пролетно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: