Начин на приготвяне
Първо активирайте маята със малка част от топлото мляко, лъжица захар и малко брашно. Пресейте брашното, прибавете останалата лъжица захар и сол, направете кладенче и сипете разбитите яйца с останалото мляко и маята.
Замесете хубаво гладко тесто, намажете с олио и оставете да удвои обема си. Разделете го на 5 части и разточете 5 еднакво големи обли кори, малко по малки от тавата, в която ще печете питката.
Намажете първата с масло, сложете втората отгоре и така петте кори, без да намазвате последната.
Сложете чаша за център на питката и разрежете на 12 части, всяко листо завъртете на една страна, така завъртете всички части, като краищата свийте отдолу.
Оставете питката да втаса, след което я намажете със разбит жълтък с малко вода и олио и по ваш вкус украсете със филирани бадеми и сусам.
Така оформена като голямо красиво цвете е най подходяща за Цветница.
Печете в загрята фурна на 170 градуса за около 40 минути.