Козунак с локум и боровинки

ПетяПетя
Готвач
128
45
155
3
01/04/2018
"Козунак - чудо, мек, ароматен и толкова неустоим, че въобще не смятаме да го делим с другите "
Приготвяне50 мин.
Готвене60 мин.
Общо110 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 298
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата7
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти трябва да са със стайна температура. Помещението, в което ще се работи, да е затоплено.

Боровинките се накисват в малко ром, а локумът се нарязва на парчета.

Маята се разтваря в хладкото мляко с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно и се оставя на топло да шупне, за около 10 минути.

В пресятото брашно се прави кладенче и в него се слагат разбитите леко две яйца и белтъкът на третото, захарта, разтопеното краве масло, ванилиите и лимоновата кора и прибавяйки шупналата мая се замесва меко тесто.

Готовото тесто се оставя да втаса на топло до двойно увеличаване на обема му.

Втасалото тесто се взема с намаслени ръце и върху намаслен плот се разделя на две части. Всяка половинка се разделя на три равни части, които с леки движения се разтеглят на ленти.

Слага се плънката и двете части на лентата се защипват за да се образува фитил. Фитилът леко се усуква.

По този начин се приготвят шестте фитила, като при мен 5 са с плънка от нарязания на едро локум, а един е с боровинки. От тях се сплитат два козунака - единият само с локум, а другият - с локум и боровинки (кръглият).

Така приготвените козунаци се поставят във формите за печене, застлани предварително с хартия за печене, и се оставят на топло да втасат.

Намазват се с отделения жълтък, разбит с олиото и се поръсват обилно със захар.

Пекат се в предварително загрята на 180°C фурна (макар че това е относително - зависи от особеностите на фурната) до тяхната готовност.

Да ви е сладко!

Съвети:

Както и при питите избягвам да правя твърдо тесто и излишната допълнителна обработка.

Ако козунакът не е готов, а прегаря отгоре, го покривам с хартия или фолио - така, както процедирам и при питите и при печенето на кексовете.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар