Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунакът на шеф Виктор Светославов

Козунакът на шеф Виктор Светославов

Анелия ТерзиеваАнелия Терзиева
Готвач
2813k7112k3
Козунакът на шеф Виктор Светославов3 / 3
15/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
48 мин.
Общо
138 мин.
Порции
8
"Когато един шеф прави козунак, ние преглъщаме и си записваме внимателно рецептата, съветваме ви да направите същото"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг (София Мел за козунак)
  • мая - 40 г прясна
  • сол - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 200 мл
  • захар - 300 г
  • олио - 90 мл
  • масло - 125 г
  • яйца - 6 бр.
  • ванилия - 2 бр.
  • ядки - ядки, стафиди, шоколад по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В навечерието на Великден искам да споделя с вас много успешна рецепта за козунак. Наскоро имах щастието да посетя Кулинарна академия Изпечено с любов и съвместно с шеф Виктор Светославов да замесим най-вкусния и пухкав козунак.

За успешен козунак на конци с хрупкава коричка са необходими няколко неща. Хубаво брашно, което пресяваме миниму 2 пъти. Ако добавяме ядки, стафиди и др., те трябва предварително да са накиснат в течност, за да не нарушат структурата на тестото. Към края на месеното да добавим щипка- две сол, която по естествен начин стяга тестото.

Печенето, основен момент при правенето на козунаци, стартираме на малко по-висока температура за да получим хубава коричка, а после намаляваме градусите, за да се изпече тестото равномерно. Не разчупвайте козунака преди да зистинал напълно! Така ще изгуби естествената си влажност и ще бъде сух на следващия ден.

Яйцата трябва да са на стайна температура, както и маслото, а млякото и олиото трябва да са леко затоплени (30-32 градуса).

Разтваряме маята в малко мляко и с две лъжици от брашното правим гъста кашица. Оставяме да шупне (за около 30 мин).

Захарта, 5 от яйцата, солта и ванилията се смесват и разбиват с миксер до хомогенна смес и пълно разтваряне на захарта. Прибавяме последователно брашното, маслото, сместа с маята и замесваме меко тесто.

Може да използвате за около 10 минути миксер с приставки за тесто или кухненски работ. Ако месите на ръка, времето се увеличава почти двойно. Постепенно прибавяме с измесване затопленото олио.

Ако добавяте стафиди, тук е моментът да ги отцедите от течността, в която са били накиснати (вода или алкохол) и да добавите и тях. Оставяме тестото за около 40-45, за да удвои обема си.

Това ще стане по-бързо, ако е в затоплено помещение или на най-ниската степен във фурната, но задължително покрито, за да не изсъхне. За оформяне на козунаците има много варианти, плитки, различни форми. Интернет също изобилства от идеи, така че смело експериментирайте.

Вече сплетените козунаци поставяме в намаслени форми/тавички и оставяме отново да втасат за час-час и половина. След това намазваме с останалото яйце и поръсваме с кристална захар.

Печем за около 10 мин на 180-190 градуса, а после допичаме за още около 40 мин на 170-175 градуса. Ако много бързо покафенее коричката на козунаците, покрийте с алуминиево фолио.

Козунакът на шеф Виктор Светославов е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Цвети
Цвети
Здравейте, дали можете да ми кажете на колко грама суха мая се равняват 40 гр прясна?
16.04.2020 20:54