Начин на приготвяне
Яйцата и захарта се разбиват, прибавят се есенцията, ракията, лимоновите корички. Маята се активира, като се натрошава в леко затопленото мляко, добавя се 1 с.л. захар и толкова брашно, разбърква се и се покрива.
Щом се появят мехурчета и се надигне се слага в яйчената смес, прибавя се и половината мазнина, разтопена, пресято брашно и се замесва меко и нелепнещо тесто.
Покрива се и се оставя на топло да удвои обема си. Стафидите се накисват в гореща вода или алкохол до омекване. После се разделя на три части, а всяка на две.
Правят се фитили, сплесква се с пръсти, поставя се локум на парченца и стафиди, които са изцедени от алкохола и се прищипва, усуква се и се сплитат. Поставят се в правоъгълни високи форми за козунаци с хартия за печене. Намазват се с разбит белтък.
Втасват във фурната на 50 градуса около 1 час или докато изпълнят добре формата и се покажат над нея. Пекат се първо на 100 градуса около 10 минути, а после се увеличава на 170-180 градуса около 35-40 минути.
Проверява се с дървено шишче, по него не трябва да остава тесто. Когато придобият златиста коричка се покриват с фолио и се продължава печенето.
След изпичане се намазват със захарен сироп и се поръсват със захар.