Тутманик без яйца

05/04/2018
"Не ви трябват яйца, за да направите тутманик за чудо и приказ "
Приготвяне26 мин.
Готвене30 мин.
Общо56 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 699
  • Преглеждания за месеца79
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Активирайте маята в половината затоплена водичка с лъжичката захар.

Брашното пресейте в купа и направете кладенче в средата, в него сложете киселото мляко (на стайна температура) останалата топла вода, олиото, шупналата мая, маста и солта.

Замесете тесто добавяйки си брашно, докато спре да ви лепне. Прехвърлете на набрашнен плот и месете докато тестото стане гладко - меко, но нелепнещо. Оформете на топка, намажете с масло и оставете да втаса за 1 час в топло помещение и покрито с чиста кърпа.

2. Втасалото тесто премесете за кратко и разделете на 4 равни части. Всяка топвайте в разтопеното масло и разточвайте на сравнително тънка кора - не прекалено фина, за да не се скъса поради липсата на яйце. Напръсквайте с още от маслото и разпределяйте за плънка от сиренето - натрошено- слагайте толкова, колкото да ви стигне равномерно за четирите кори.

3. Всяка кора навивайте на руло и завивайте във форма на охлюв в тавичка, покрита с хартия за печене или предварително намаслена. Оставете на топло за 30-40 минути или докато бухне и втаса отново.

4. Изпечете тутманика в загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути или до суха клечка. Щом го извадите от фурната, докато е още горещ намажете обилно с масло и покрийте с чиста кърпа за 10 минути, след което може да отвиете и оставите да изстине върху решетка.

Добър апетит!

Рейтинг

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар