Начин на приготвяне
Размийте маята и захарта в топлата вода, добавете затопленото прясно мляко и сипете сместа в казанчето на хлебопекарната.
Добавете олиото, солта и накрая брашното, включете хлебопекарната на програма месене и втасване.
Извадете втасалото тесто и го разделете на 2 еднакви части. Всяка част разточете на тънка правоъгълна кора, намажете ги с олио и поръсете със сирене (количеството по ваш вкус).
Сгънете корете на две и после отново на две като плик, поставете пликовете в намазана с олио тава, срежете ги по диагонал на две и намажете отгоре с олио.
Включете фурната на 180 градуса и след като нагрее поставете тавата в нея, печете до златисто.
Извадете готовия тутманик и намажете със студен сироп, предварително приготвен от 2 с.л. вода и 2 с.л. захар, поръсете тутманика със сусам.
Тутманикът без яйца, замесен в хлебопекарна е готов.